Pôst

tanier a príbor

Prečo je dobré sa postiť a ako taký pôst vyzerá? Aj na toto vám odpovieme v našom článku a tiež vám dáme konkrétne rady ako s takým pôstom začať.

Postiť sa je dobré z jednoduchého dôvodu, je to zdravé a teda to prospieva nášmu organizmu. Vďaka pôstu prečistíme nielen naše črevá a dáme celému organizmu šancu na revitalizáciu a odpočinok. Príjmom potravy dostávame do nášho organizmu okrem živín a pozitívnych látok aj látky odpadové, preto je dobré dopriať z času na čas nášmu telu priestor , aby sa telo týchto látok mohlo zbaviť.

Ako taký pôst vyzerá? To je rôzne. Klasický pôst vyzerá tak, že sa väčšinou deň až dva pije len čistá voda. V niektorých prípadoch je to možné obohatiť o bylinkové čaje. To je základný spôsob postenia sa a odporúča sa absolvovať ho raz za týždeň. Samozrejme prispôsobujeme aj stravu pred a po pôste, čo znamená, že volíme ľahšie zdravšie jedlá. Ak s postením sa len začínate  je dobré neurobiť vášmu organizmu hneď veľký šok a dopriať si deň na zeleninových a ovocných šťavách.

Ako by to mohlo konkrétne vyzerať?

Ráno: Čerstvá šťava – baby špenát, banán, jablko

Desiata: Čerstvá šťava – baby špenát, jablko

Obed: Čerstvá šťava – ľadový šalát, mrkva, zeler, petržlen

Olovrant: Čerstvá šťava – ľadový šalát, mrkva, banán

Večera: Čerstvá šťava – ľadový šalát, mrkva, cvikla,

Príprava štiav je veľmi jednoduchá. Všetky potraviny nakrájajte hoďte do mixéru zalejte vodou a mixujte. Ovocné šťavy sú samozrejme chutnejšie ako zeleninové. Kvôli množstvu sacharidov je však lepšie dopriať si tých ovocných menej a hlavne ráno. Vyberajte ovocie a zeleninu v najlepšej kvalite najlepšie ako biopotraviny.

Výhody pôstu sú mnohoraké. Blahodarne vplýva na vaše zdravie a pomáha odstrániť prebytočné kilá. To je na prvý pohľad jasné. Pôst však v sebe ukrýva aj ďalšie výhody. Ušetríte čas na prípravu jedla, ktorý môžete venovať niečomu, čo dlho odkladáte – čo tak upratať v pivnici alebo si prečítať knihu? A v neposlednom rade pri dlhodobom pravidelnom pôste ušetríte aj nejaký ten peniažtek. Čo tak si za ušetrené peniažky dopriať nejakú krásnu dekoráciu do bytu.  Napríklad designový obchod Ekoma ponúka krásne veci.